Else Turunen Ajatuksia ja keskustelunavauksia arkipuuhista utopioihin.

Ketäköhän äänestäisi?

Mielestäni poliitikon pitää olla motivoitunut ottamaan asioista laaja-alaisesti selvää. Tarvitaan hyviä perustelutaitoja ja rohkeutta pitkäjänteisyyteen; siihen, että katsoo oman intressiryhmän etuja pidemmälle. Listasin omat suosikkini. Jos pidät arvomaailmastani, käy vilkaisemassa heidän ajatuksiaan.

Vakiosuosikkiani Osmo Soininvaaraa on vaikea haastaa. Myös Mari Puoskari, Sanna Vesikansa ja Ville Ylikahri ovat kestosuosikkejani. Uskon siihen, että varsinkin vaikeina aikoina laaja-alainen näkemys ja kokemus sekä pistämätön tietopohja ovat enemmän kuin tarpeen.

Uuttakin verta olisi hyvä saada valtuuston penkkiin. Näissä vaaleissa kannatan myös lisäksi erityisesti seuraavia henkilöitä:

Sivistynyt yleispoliitikko osaa huomioida eri intressiryhmien tarpeita: Vesa Virri ja Otso Kivekäs 

Luonto ja ilmastoasiat on otettava vakavasti: Leo Stranius ja Sari Hartonen

Sosiaalipalveluihin sydäntä ja kovan luokan tietämystä: Riitta Skoglund ja Pauliina Lehtinen

Jos asut Espoossa, vilkaisepa Marko Kivelän ajatuksia. Vantaalla Sirpa Siru Kauppisen ja Siuntiossa Harri Haanpään.

Summa summarum: vihreiden lista on näissä vaaleissa todella hyvä. Erään vanhan konkarin sanoin "parempi kuin koskaan". Tutustu!

 

Emme äänestä vain taloudesta ja kuntarajoista

Näissä vaaleissa isoja päätöksiä ovat paitsi palveluiden järjestäminen myös kaupunkisuunnittelu; kaavoitus ja liikennejärjestelyt, jotka ainakin isoissa kaupungeissa kohtaavat tulevaisuudessa haasteita.

Äänestämme myös esimerkiksi paikallisesta ilmasto- ja ympäristöpolitiikasta: siitä, miten paljon päästöjä syntyy ja millä tavoin niitä vähennetään. Vai annetaanko teollisuuden vain saastuttaa ja lisätä osakkaidensa tuottoja?

 

Mieltä aktivoivia vaalitunnelmia ja äänestysiloa!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (34 kommenttia)

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Ainoa noista joita edes voisi ajatella on Marko Kivelä, vihreäksi mies osaa jopa ajatella...

Käyttäjän IlkkaKiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Perussuomalaisia. Se on ainoa tie rauhaan. Ulos Euroopan Unesta niin pian kuin mahdollista. Suomessa on kohta sisällissota. Niin alas ei saisi kansakunnan vajota vain aatteen tai uskonnon vuoksi.

Käyttäjän elseturunen kuva
Else Turunen

Itse pelkään, että se ei ole tie rauhaan. Jos perussuomalaisilla ei ole kunnissa tarjota järkevästi toteututtavia vaihtoehtoja, päätöksenteko halvaantuu vain marisemiseen. Myöskin pidän hyvin harmillisena sitä, ettei puolue ymmärrä turvallisuuspolitiikkaa: sitä kuinka Eu on taannut mantereellemme rauhan, kuinka ilmastonmuutoksen torjunta palvelee myös globaalia vakautta tai se että autamme hädän alaisia heidän omassa kotimaassaan.

Käyttäjän IlkkaKiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

No se oli sellainen nopea heitto. Keihäs ei ehkä lennä pitkälle. Mutta jotain on sanottava ja tehtävä. Kyseiselle puolueelle on annettava mahdollisuus, vaan ei liikaa valtaa Suomen edun nimissäkään.

Käyttäjän elseturunen kuva
Else Turunen Vastaus kommenttiin #6

Ja jotta en itsekään kuulostaisi liian marisevalta, niin sanottakoon, että esim. Helsingissä vihreillä ja perussuomalaisilla on myös paljon yhdistäviä asioita, kuten lähipalvelut ja sosiaalinen oikeudenmukaisuus. Vihreät ovat saaneet niin paljon hyvää aikaan, tavoitteita kirjattua papereihin ja hyvää meininkiä kaupunkiin, että olisi sääli jos kehitys pysähtyy. Mutta vaaleja ei ole vielä käyty.
http://helsinginvihreat.fi/kuntavaalit-2012/vaalio...

Käyttäjän IlkkaKiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

EU on kone. Ei ihmisen asialla. Aluksi luvataan, annetaan ja sitten unohdetaan. Maatalouteen sai tukea silloin aikanaan kun vähän yskäisi. Nyt ei auta huutaminenkaan. Kone itsessään yskii tosi pahasti polttoaineen loppuessa. Kai suosta joku vielä haluaa pelastaa, jos kuulee hukkuvaa. Naapuri ei ehkä aina ole sydänystävä voittaessaan tai viisaampi ollessaan, mutta nyt voisi ajatella rauhaa.

Käyttäjän elseturunen kuva
Else Turunen

En tunne maatalouspolitiikkaa kovin hyvin, mutta muistan Suomen olleen vuosikausia nettosaaja. Nyt eurokriisin alkumetreillä puhuttiin tulevista tukineuvotteluista. En tiedä missä mennään. Mutta minusta Suomen kannattaisi markkinoida puhdasta ruokaa (ei vain luomua) ulkomaille, kuten jotkut firmat jo onnistuneesti esim. Venäjälle tekevät. Lisäksi tuottajahinnat ovat paikoin todella epäreilut. Jotenkin hinnanmuodostusta ja rakenteita pitäisi voida muuttaa niin, että itse viljelijälle jäisi suurempi osa. Suoraan maatiloilta tai ruokapiirien kautta ostaminen auttaa tässä.

Käyttäjän IlkkaKiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Mutta sehän on aivan käsittämätöntä. Suomi syytää miljardeja EU pohatoille ja saa vastineeksi muutaman euron nauriin kasvattamiseen omalla maallaan. EU valvoo sitten sitäkin aina maatilalle asti tunkeutuen.

Käyttäjän Kansojenherra kuva
Tuukka Kuru

Äänestin itseäni, eli Muutosta.

Käyttäjän Banjaljubitel kuva
Vesa Suonmaa

Hesarissakin näyttävät pohtivan ketä äänestää...

http://www.hs.fi/paakirjoitukset/Tuplajytky+voi+j%...

Oikeastaan herää kysymys että menikö vihreä juna jo?

Käyttäjän elseturunen kuva
Else Turunen

Niin otsikkohan jo kertoi, että kyse myös konservatiivisten arvojen ja liberaalisten arvojen vaalista. Tosin myös muissa puolueissa näitä molempia arvoja eri painotuksin. Itse kyllä näen, että yhteiskunnan ei pitäisi puuttua asioihin, joista ei aiheudu haittaa toisille, esim. se ovatko kaksi rakastavaa vanhempaa samaa sukupuolta vai ei tai saako halutessaan juhlia vaikka aamuun (kunhan ei toisen naapurissa liikaa meteliä) jne. Sen sijaan rajoja tarvitaan merkittäviin asioihin, kuten tekoihin jotka rakentavat meille hyvinvointia jatkossakin. Tämä tarkoittaa esim. ympäristö- ja ilmastovastuuta, talousvastuuta.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Mikko Kivelä ja Soininvaara olisivat ainoat vihreät, joita voisin äänestää. Valitettavasti kuitenkin äänestäisin melkeinpä ennemmin KD:tä kun vihreitä, vaikka aikaisemmin olenkin äänestänyt vihreitä. Heidän politiikkansa on vain pahaksi Suomelle ja cityvihreys on varsinkin kehä kolmosen ulkopuolelle todella haitallista puhumattakaan muiden kaupunkien cityvihreistä.

Muuten minulla ei ole mitään hajua että ketä äänestäisin. Kaipaisin jonkunlaista oikeistolaista liberaalia, mutta mikään puolue tai ehdokas ei pahemmin moista edusta.

Käyttäjän elseturunen kuva
Else Turunen

Ei vihreys ole vain kaupunkilaisten juttu. Kyllä minä uskon, että maaseudulla on monia ihmisiä, joille vihreät arvot ovat tärkeitä: ympäristöystävällisyys, puhdas luonto, heikommista välittäminen mutta toisaalta yrittämiseen kannustaminen, leppoisa, vähäkulutuksellinen, yksinkertainen elämä, eläinten hyvä kohtelu, asukkaiden kuuleminen ja päätöksenteon avoimuus... Mutta näiden arvojen markkinoimisessa on vielä töitä. Stereotypiat istuvat tiukassa, kuten se että vihreät haluaisivat rajoittaa autoilua maaseudulla. Näin ei ole vaan siellä auto on välttämätön, toisin kuin kaupungeissa (jossa sielläkin tietysti välillä tarpeen). Haluamme vauhdittaa autokannan siirtymistä vähäpäästöiseen ja joukkoliikenteen ja pyöräilyn suosiota kaupungeissa.
Jos vihreät poissuljettu vaihtoehto, oletko Petri muuten tutustunut Piraatteihin? Käsittääkseni puolue myös liberaali. Myös kokoomuksesta saattaa löytyä sopiva ehdokas. KD:hän on varsin konservatiivinen.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Eihän se vihreys ole vain kaupunkilaisten juttu, mutta nykyisistä vihreistä vain tahtoo saada sellaisen kuvan. Se toki ei ole ainoa asia, joka on vihreissä ärsyttää verrattuna siihen mitä se aikaisemmin oli. Autoverosta sen verran että nykyisellä verotuksella ja typerillä säännöksillä ei autokanta kyllä tule vaihtumaan, mutta ei siitä enempää. KD oli lähinnä heitto siitä että voisin äänestää jopa melkein täysin arvojeni vastaista puoluetta ennemmin kuin vihreitä.

Piraatit ovat tuttuja ja olenkin jutellut heidän ehdokkaiden kanssa sekä äänestänyt heitä viime kerralla eduskuntavaaleissa, mutta ongelmana heillä on vähän se ettei heillä ole pahemmin mitään tiettyjä linjoja oikein missään ja koko puolue on vähän hajallaan. Ja mitä heidän edustajiin tulee niin parhaimmillaan voi auttaa jotain chauvinistia tai vastaavaa äänestämällä heitä.

Käyttäjän elseturunen kuva
Else Turunen

Jos asut Helsingissä, tsekkaapa kokoomuksen ympäristöarvoja omaava liberaali Vesa Hack. Blogi täällä.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Valitettavasti vaikutan Joensuun alueella kuten profiilistani näkyy ja muutenkin kokoomusta en valitettavasti myöskään oikein mielelläni äänestäisi, vaikka heillä on osittain samoja asioita kuin mitkä itsellekin ovat tärkeitä.

Matias Härkönen

Esim. Vesa Virrin arvomaailmaan voi tutustua tässä kirjoituksessa ja kommenteissa. Haluatteko tosiaan valtuustoon henkilön, joka leimaa ihmisiä tuolla tavoin? Ajaako Vesa myös "väärin" pukeutuneiden asiaa? Täytyykö kaupungilla jatkossa katsoa miten pukeutuu, ettei joudu leimatuksi valtakunnallisessa mediassa?

http://vesavirri.puheenvuoro.uusisuomi.fi/105425-p...

Käyttäjän elseturunen kuva
Else Turunen

Tässähän kyse oli ajasta joka osui lähelle erään perussuomalaisen kansanedustajan avustajan aiheuttamaa hihamerkkikohua. Hänhän vaati niitä blogissaan maahanmuuttajille (kuin natsisaksassa ikään. Syntyi mediakohu.). Eli kuvassa olleen puoluetoverin provokaatio osoitti tilannetajun puutetta. Sitä asiaa Virrin Vesa ihmetteli.
Kirjoitin kommentteihin: "Poliittisesti aktiivinen henkilö osaa yleensä ajatella toimintansa seurauksia ja mitä asullaan viestittää (tämä ei tietysti takaa hyvää moraalia ). Kyseessä on selvästi tietoinen provokaatio median hihamerkkikohun jälkeen. Kysymys kuuluu, miksi herra haluaa provosoida. Vitsinä aihe on mauton."

Matias Härkönen

Oletko siis yhä sitä mieltä, että Helena VAATI hihamerkkejä maahanmuuttajille?

Käyttäjän elseturunen kuva
Else Turunen Vastaus kommenttiin #20

En tuota casea tarkkaan enää muistanut. Mutta alla lainaus uutisesta. Henk. koht. olen sitä mieltä, että politiikassa pitäisi keskittyä ihmisten hyvän edistämiseen eikä käyttää energiaa tällaiseen vatulointiin enää nyt. Käsittääkseni asia loppuunkäsitelty. Eeronenhan puolustautui kirjoittaneensa vitsin samaan tapaan kuin muutkin mokanneet perussuomalaiset.

"Eronen kirjoittaa Uusi Suomi -verkkolehden blogipalvelussa, että hihamerkkien käyttönotto helpottaisi poliisin työtä ja vapauttaisi resursseja, sillä sen jälkeen poliisin ei tarvitsisi kysellä ulkomaalaisilta henkilöllisyystodistuksia." http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/333093/Kansanedus...

Käyttäjän IlkkaKiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi Vastaus kommenttiin #21

Kaikki mikä ei toimi voidaan luokitella vitsiksi. Neekeri on yksi niistä. Se on rasistinen ilmaus. Mutta kun vitsi jostain syystä osoittautuu toimivaksi malliksi niin silloin se ei ole koskaan vitsi ollutkaan. Siis tilanteen mukaan. Valinta on vapaa. Ketä siis kannattaa äänestää. Todellisuudessa Perussuomalaisten listoilla on paljon riskejä mitä rasismiin tulee. Mutta Soini on suosikkini nimenomaan persoonana eduskunnassa.

Käyttäjän elseturunen kuva
Else Turunen Vastaus kommenttiin #24

Soinin mukana Espoon valtuustoon seuraa koko joukko eri tyyppisiä ihmisiä, kenties lopulta vain pienin henk. koht. äänin. Heidän tehtävänsä on tod. näk. seurata puolueohjelmaa. Itse asiassa vilkaisin perussuomalaisten puolueohjelman ja ympäristö- ja ilmastohaasteita ei heille ole olemassa vaikkakin hyvää minusta on sosiaalipuolella.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Hihamerkkikohu on kyllä täydellinen esimerkki siitä kenen hallinnassa media tahtoo Suomessa olevan. Alkuperäisen kirjoituksen kyllä löytää vielä netistä, kuten kaiken muunkin vähäänkään suositumman tai kohua herättäneen asian, koska internet ei unohda. Valitettavasti Helena yliarvioi mediakynnyksen korkeuden, josta sitten sai kärsiä vain sen takia että persuja haluttiin taas lyödä kuin vierasta sikaa. Siis suosittelen lukemaan sen alkuperäisen kirjoituksen ja vertaamaan sitä tuohon Turun Sanomien artikkeliin.

Vaikka en niin hirveästi itse persuista perusta, niin ne ovat kyllä hyvin näyttäneet miten Suomessa partikratiasta on muodostunut jonkin tason oligarkia, joka pelkää ihan selvästi valtansa puolesta ja tekee kaikkensa säilyttääkseen tuon vallan.

Käyttäjän IlkkaKiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi Vastaus kommenttiin #34

Voisitko jelpata tyhmempää. Tässä asiassa olen täysi tollo. Siis se linkki olisi hyvä saada, jos viitsit auttaa. Lukisin mielelläni alkuperäisen tekstin.

Matias Härkönen Vastaus kommenttiin #37
Käyttäjän IlkkaKiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi Vastaus kommenttiin #38
Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Yritin tässä miettiä miksi en äänestä Vihreitä:
- Ympäristönsuojelussa ei ole onnistuttu, esim. kaivostoiminta Suomessa.
- Suvaitsevaisuus, ihmisoikeudet ja tasa-arvo menevät liian pitkälle, aiheuttaa ongelmia mm. oikeuskäytännössä (muuntorangaistus, pienet tuomiot väkivaltarikoksista), maahanmuutossa (aiheuttaa turvattomuutta ja sekasortoa/yhteiskuntarauhan menetystä - katsotaan vaikka Eurooppaa).
- Maailmanhalaus tulee ylipäätään kalliiksi, periaatteet ja käytäntö on liian kaukana toisistaan (globaalin vastuun strategia).

Käyttäjän elseturunen kuva
Else Turunen

Muistuttaisin että kaivosten valvonta on pitkälti nykyisten ely-keskusten vastuulla ja niistä vastaa ministeri Häkämies (kok). Kun ympärisökeskukset taannoin uudistettiin, näihin ely-keskuksiin jäi ilmeisesti liian vähän ympäristöosaajia (tästä Niinistö tehnyt tutkimuspyynnön). Ympäristöministeriö on Niinistön johdolla tehnyt nyt kaikkensa ja puhunut jopa hallintopakosta jos asioita ei saada korjattua. Vihreät myös ajavat mm. kaivosveroa, jotta joku reiluus säilyisi. Alunperin kaiketi ajateltiin, että tänne pitää jotenkin houkutella kaivosyrityksiä, mutta vihreät eivät olisi antaneet lähes vapaita käsiä.. http://www.sttk.fi/fi-fi/uutiset/uutinen/uutiset-2...

Mitä maahanmuuttoon tulee, minusta kannattaisi vaikka mieluummin kritisoida turvapaikanhakijoiden kiintiöitä tai pitkiä prosesseja ja sitä että he eivät odotellessaan saa tehdä töitä. Jos ei sitten vaadi, että Suomi laittaisi rajansa kiinni.
Ikävä kyllä maailma on kehittymässä osin ihmisten toimesta sellaiseen suuntaan, että mitä kauemmin maailman halailua välttelemme sitä kalliimmaksi tulee. Esim. ilmakehä tai merten tila eivät korjaannu itsestään.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Kaivosjuttu on todella surullinen, enkä ymmärrä miksi Vihreät eivät ole tehneet siitä isompaa asiaa. En nähnyt tuossa linkissä viitteitä siitä että Vihreät olisivat halunneet estää vapaan kaivostoiminnan Suomessa. Lähinnä tuosta jäi päällimmäiseksi mieleen "pitäisi" - "pitäisi tehdä sitä ja tätä", mutta lopputulos on se mikä on, todella surullinen.

ELY-keskukset ovat ehkä väärä paikka antaa vastuuta tällaisista asioista. Häkämiehen toimintaakaan en ymmärrä - siitä tulee mieleen J. Bäckman.

Vähän tylyä tekstiä, mutta minkäs teet. Tilanne on tämä...

Maahanmuutto, no, siitä on puhuttu ja puhutaan yhä enemmän. Eniten siinä asiassa ihmetyttää tiettyjen argumenttien käyttö, millä sitä perustellaan. Keskustelu ei ole rehellistä...

Jep, vähän tylyä kritiikkiä, mutta olisi hyvä jos asiat voitaisiin kohdata ihan suoraan.

Käyttäjän elseturunen kuva
Else Turunen Vastaus kommenttiin #40

Moikka! En heti löytänyt sitä linkkiä, mitä etsin. Tässä tarkemmin toimet joita tehty: http://www.villeniinisto.fi/ajankohtaista/17-blogi...
"Ympäristöministeriölle kuuluu ympäristönsuojelulain ohjaus, seuranta ja kehittäminen. Ympäristöministeriö voi varmistaa, että viranomaisilla on edellytykset hoitaa tehtävänsä hyvin ja että lainsäädäntö ja ohjeistus on ehkäisevät tehokkaasti ympäristön pilaantumista. Siksi olen laittanut seuraavat toimet valmisteluun, jotta Talvivaaran tai Raahen kaivosten kaltaisia ympäristöongelmia ei enää pääsisi syntymään:...."
Kyllä kritiikkiä pitää voida esittää. Talvivaara on tosiaan hyvin surullinen tapaus. Olen kirjoittanut myös itse siitä. Ja mielestäni asiallinen keskustelu maahanmuutosta on tarpeen ja se ehkäisee rasismiakin.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #41

Kiitos. Tosin juutuin jo tähän kohtaan:

"Ympäristöministeriön tai ministerin toimivaltaan ei kuulu puuttua yksittäisiin viranomaisten päätöksiin. Oikeusvaltiossa oikeudellinen viranomaisvalta kuuluu sille viranomaiselle, jolle laki tämän vastuun määrää."

Kuulostaa vastuun pakoilulta. Kai näillä yksittäisillä viranomaisillakin on "pomo", kai ne vastaa jollekin? Niiltä voidaan ottaa valtuudet pois tai jotain muuta.

En tiedä kenelle Niinistö oikein nyt yrittää vastuun sysätä. Ilmeisesti Ely-keskukselle tai joillekin virkamiehille. Jotenkin uskomatonta että Niinistö ei voisi hoitaa asiaa kuntoon.

Tuolla oli myös "lisätään ohjeistusta". No mitäpä se auttaa jos vastuu on näillä nimenomaisilla virkamiehillä, joilla ei ole ketään vahtimassa toimintaa, eikä kukaan ole vastuussa heidän toiminnastaan?

Ei ei ei... ei näin.

Käyttäjän elseturunen kuva
Else Turunen Vastaus kommenttiin #43

Kainuun ely:hän asetettiin ympäristöministeriön toimesta tehotarkkailuun, en sitten tiedä, miten työ- ja elinkeinoministeriössä on mietitty. Kaiken kaikkiaan ympäristökeskusten lakkauttaminen ja valvonnan sulauttaminen näihin uusiin ely-keskuksiin tuntuu virheeltä. On myöskin aivan käsittämätöntä, että pari puoluettamme on väläytellyt mahdollisuutta sulauttaa ympäristö- ja maatalousministeriö ne yhdistävään luonnonvaraministeriöön. Ympäristön tilasta huolehtiminen ei saa olla vain elinkeinoa tai luonnonvarojen hyödyntämistä. Ja Niinistöä ei tule syyttää siitä, miten hallinnonalaa on uudistettu sekavaksi ennen häntä hallituksen/eduskunnan toimesta.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #44

Voi olla että syytän väärää puuta.

Mutta toisaalta - Vihreät ovat ottaneet ympäristön mandaatikseen, joten pientä vastuuta joutuu sälyttämään. Tästä mm. Eero Paloheimo on kirjoittanut sivuillaan.

(Ihan sattumalta muuten tarkastin uudet viestit juuri nyt, 4 min sen jälkeen kun tänne oli uusi viesti ilmaantunut... mitään automaattista ilmoitusta ei niistä mulle tule.)

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #45

http://www.nelonen.fi/uutiset/kotimaa/uutinen/talv...

"Kainuussa Talvivaaran kaivokselta vuotava jätevesi on levinnyt jo ympäristön järviin. "

"Kaivoksen valuttava jätevesi-allas vuotaa jo kolmatta kertaa."

"Nelosen uutiset sai Kainuun ELY-keskukselta Talvivaaran patoasiakirjoja, jotka Talvivaara halusi salata."
(kuka valvoo ketä?)

Kyllä olen edelleen sitä mieltä että pahasti on tässä töpännyt se, jonka vastuulla Suomessa ympäristöasiat viimekädessä ovat.

Toimituksen poiminnat

Sivut