Else Turunen Ajatuksia ja keskustelunavauksia arkipuuhista utopioihin.

Ilmastotoimet vaalikeskusteluihin

Ennätyskuivaa, ennätyksellisen rankkoja sateita tai ennätyskylmää. Onhan ennenkin tulvia ja helteitä koettu? Ei tämä ainakaan ilmastonmuutoksesta johdu, koska koko ajan ei lämpene! Logiikka on - surullista kyllä - väärä. Vaikka yksittäinen sääilmiö ei yksin edusta laajempaa kehitystrendiä, tutkimuksista paljastuu, että intensiiviset sääilmiöt ovat yleistyneet. Meidän täytyy sopia, miten ilmastonmuutosta osaltamme torjumme ja miten siihen varaudumme. Mitä ehdokkaasi on tehnyt asian hyväksi?

Pohjanmaan tulvat eivät ole vain tulva muiden joukossa. Kyse on pahimmista tulvista yli 50 vuoteen. Yksittäiset ilmiöt eivät yksinään edusta ilmastonmuutosta, mutta niiden yleistyminen ja intensiteetin kasvu kylläkin.

Esimerkiksi vuonna 2003 Euroopassa oli kuumin kesä 500 vuoteen. Vuosi 2010 meni vielä tästä yli. Äärimmäisten helleaaltojen riski on tietokonemallien mukaan tuplaantunut. Samoin poikkeuksellisten rankkasateiden. Sykloonit ovat voimistuneet viimeisen 30 vuoden aikana, sillä ne saavat käyttövoimansa lämpenevästä merestä. Lähde. 

Ilmastonmuutos ei myöskään tarkoita vain tasaista lämpenemistä. Pohjoisnavan ennätysnopea lämpeneminen saattaa näkyä Suomessa hyvin kylminäkin kausina. Esimerkiksi vuosina 2009 ja 2010 mantereille työntyi kylmää ilmaa vaikka napa-alueella oli ennätyslämmintä. Arktisiin tuuliin ja ilmanpaineeseen liittyvä ilmastomalli alueella rikkoontui.   

 

Tulevaisuus on haastava

Eteenpäin kehittyvä ilmastonmuutos vaikuttaa paitsi haastavien ilmasto-olosuhteiden yleistymiseen myös maailmantalouden kautta hintoihin Suomessa, ympäristöpakolaisuuden lisääntymiseen ja turvallisuuspoliittiseen vakauteen maailmalla. 

Ennätys kuivuus vaikeuttaa ruoan tuotantoa ja helteet ovat vaaraksi erityisesti vanhuksille ja sairaille. Sään ääri-ilmiöt maksavat Euroopan liikenteelle VTT:n mukaan 15 miljardia euroa vuosittain.

 

Toimittajat nostaneet kädet pystyyn?

Virhepäätelmä 1: Koska yksittäisistä sääilmiöistä ei voi vetää mitään johtopäätöksiä, niiden taustalla vaikuttavista syistä ei kannata puhua lainkaan.

Virhepäätelmä 2: Koska ilmastonmuutos on niin monimutkainen ilmiö ja sen seuraukset eivät ole täysin selvästi ennustettavissa, niin siitä on syytä vaieta tai ainakin nostaa esille hillitysti.

Väärin. Ilmiöstä, joka on sekä monimutkainen että vaikutuksiltaan ihmisiä ja koko planeetan elämää kohtaan joka tapauksessa hyvin suuri, pitäisi keskustella hyvin paljon.

Miksi niin monissa lehdissä on teemasivuja autoille, matkailulle ja vaikkapa muodille mutta ei ilmasto ja ympäristö -teemasivustoa? Onko niin, että myös media-alan työn tehostuessa kuluttamisesta on helpompi kirjoittaa kuin syvää perehtymistä vaativista aiheista? Vai onko niin, että ihmiset kyllästyvät kuulemaan liikaa samasta aiheesta, ainakin jos tuo aihe aiheuttaa henkistä ahdistusta? Ironista kyllä, ahdistusta lievittää usein se, että kokee olevansa osa ratkaisua.

 

Keskustelua toimista!

Nyt kunnallisvaaleissa päätetään, millaisessa kaupungissa tai kunnassa haluamme asua ja luodaan perustaa sille, millaisessa kunnassa lastemme täytyy asua. Nykyaikuisten vastuulla on miettiä tulevien sukupolvien mahdollisuuksia eikä poteroitua ajamaan vain tietyn intressiryhmän etuja.

Tarvitaan kohtuutaloutta ja kohtuuelämää, jossa kaikista pidetään huolta - yhteiskuntaa, jossa etuja ei kahmaloisi ne, jotka huutavat koviten ja suurimmalla porukalla, vaan ne, jotka niitä oikeasti tarvitsevat. Tämä edellyttää ehdokkailta ja äänestäjiltä ymmärrystä lähimmäisten tarpeista yli oman intressi- ja ikäryhmän.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (32 kommenttia)

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Suomi ei voi enää juuri enempää tehdä. Paitsi jos lakkautetaan teollisuus ja maatalous kokonaan.
Sitten päästöt ehkä pienevät maailmanlajuisesti 0,2%.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Vaikka väitteesi on muodollisesti tosi, on siinä sellainen virhe, että oletat Suomen yksin torjuvan muutosta, tai että Suomen pitäisi yksin torjua sitä. Näin ei ole. Suomen pitää olla mukana yhteisissä ponnisteiluissa. Jos mitään yhteisiä ponnisteluja ei synny, ei Suomen teoilla todellakaan ole vaikutusta. Nyt onkin tärkeää, että saamme suurimmat saastuttajat (Yhdysvallat ja Kiina sekä muutama muu) yhteisiin toimiin mukaan. Se ei onnistu jos henkeä kohden pahimmpiin tupruttelijoihin kuuluvat ja globaalilla mitta-asteikolla varakkaat maat vetäytyvät ponnisteluista.

Jouko Koskinen

Lämpömittarin lukijat hoi!

Tutkimusten mukaan, kun 1 litra vettä lämpenee 1 asteella, se laajenee 0,00033 litran verran.

Jos valtameren vesi lämpiäisi sdadasosa astetta se huomattaisiin vedenpinnan nousuna. Viimeisimpien satelliittimittausten mukaan vedenpinta onkin laskussa.

lähde NASA

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Auringon aktiivisuus ja sen vaihtelut ovat suurimmat tekijät ilmaston vaihteluihin ja muutokseen planeetallamme.
Kirjoittaja tuntuu olevan lämpenemisteorian ”lumoissa”. Totuus löytyy Auringosta. Sen toimintaan me emme (eikä myös vihreät) pysty millään tavoin vaikuttamaan.

Viimeisten vuosien aikana on todettu lämpötilamuutoksia kylmempään suuntaan lähiplaneetoilla, jossa ei ole ihmisen vaikutusta, joten ei kannata olla huolissaan ilmaston lämpenemisestä.

Tämä tuli ilmi ohjelmasta MOT: Jääkausihälytys. Tämä erinomainen dokumentti esitettiin 18.5.2011 TV 1:ssä . Yritin etsiä dokumenttia Yle:n sivuilta, mutta se oli POISTETTU. Tämä on täysin ymmärrettävää. Poikkeuksellinen ja mielenkiintoinen dokumentti kertoo totuuden tästäkin asiasta ilman ”sen lauluja laulat, kenen leipää syöt” –vaikutusta. Se ei missään tapauksessa palvele maassa harjoitettavaa myönteistä ydinenergia-politiikkaa. Onko Ilmatieteen laitos myös valjastettu tämän asian palvelukseen? Olenko väärässä?

Onneksi dokumentti löytyy Youtubesta. Siitä ilmenee, että matematiikka on jälleen kerran ”totuustiikkaa”.

http://www.youtube.com/watch?v=MmqEdpjZx48

http://www.youtube.com/watch?v=XCail_MxAAw&feature...

Käyttäjän elseturunen kuva
Else Turunen

Hei! Ohjelma on poistettu koska se eiperustunut tosiasioihin. Auringon aktiivisuuden alenema - mikä saattaa olla todennäköinen ja sillä on viilentävä vaikutus - on hyvin vaikeasti ennustettava ja vähäpätöinen ihmisen aiheuttamaan toimintaan verrattuna. Ilmatieteen laitoksen mukaan viimeisen auringon pilkkujen aktiivisuussyklin aiheuttama lämpeneminen oli noin 0,1 astetta, kun ihmisten tuottamien kasvihuonekaasujen vaikutus vastaavalla ajalla vähintään viisin kertainen.
Meidän ei kannata enää keskustella siitä, onko ilmastonmuutos tosiasia, onko maa pyöreä tai oliko holokaustia olemassa. Kuuluisat ilmastoskeptikotkin ovat myöntäneet olevansa väärässä (ja osa kuten Romney siirtyneet käyttämään retoriikkaa, koska Kiina, niin mekin...).
Nyt pitäisi keskustella siitä, miten kaupunki- ja liikennesuunnittelua tehdään tukemaan vähäpäästöisyyttä, miten asuntoja suunnitellaan, energiatehokkuutta parannetaan kunnissa, miten varaudutaan tulviin, suuriin lumimääriin kerralla jne. Toki voit olla sitä mieltä, että ei kannata tehdä mitään, koska Kiina ei tee (se myös tekee), mutta näin teet karhunpalveluksen tuleville aikuisille. Kun teemme osamme ja muutamme yhteiskuntarakenteen sellaiseksi, että myös tulevilla sukupolvilla on mahdollisuuksia hyvään elämään, olemme vastuullisia - ja sanoisin että tällaisissa poliitikoissa on valtiomiesmäisyyttä ja viisautta katsoa omaa napaa tai intressiryhmää pidemmälle.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Ohjelmaa ei poistettu sen vuoksi, että se perustui Pekka Hjeltin ja Habibullo Abdussamatovin esittämiin totuudenmukaisiin väitteisiin. Se poistettiin sen takia, että se on ristiriidassa maassamme harjoitettavan energiapolitiikan kanssa. Siinä on liputettu täysin ydinvoiman suuntaan. Olkiluoto 3 on siitä kiistaton esimerkki. Vihreät lähtivät ydinvoimaan mukaan, vaikka se on ollut alkuaan yksi tärkeimmistä Vihreiden periaatteista – ydinvoiman vastustaminen. Tämä tärkeän periaatteen hylkääminen on käsitykseni mukaan suurin syy Vihreiden huonoihin gallup-lukuihin. Vihreitä äänestäneet eivät ole enää ”vihreitä” äänestyskopissa.

Dokumenttiohjelma oli pelkästään käsinkirjoitettuna tekstinä ilman minkäänlaista kuvaa Yle Areenan sivuilla 3.4.2012! Nyt sekin on sieltä poistettu. Hyvä, että se on Youtubessa. Kiitos siitä lataajalle. Dokumentissa pääjohtaja Petteri Taalasin puheet herättävät ihmetystä.

Jo vuonna 1992 oli Helsingin Sanomissa hydrologi Esko Kuusiston kirjoitus auringonpilkkujen yhteydestä ilmastonmuutokseen (H.S. 7.3.1992). Siinä oli mukana mielenkiintoisina käyrinä Helsingin vuotuinen keskilämpötila asteissa ja auringonpilkkujakson pituus vuosissa. Lämpötilojen vaihtelut ovat noudattaneet pilkkujaksojen pituuden muutoksia lämpötila- ja pilkkujaksokäyrissä aina 1860-luvulta lähtien. Mitä pitempi on ollut pilkkujakson pituus, sitä alhaisempi on ollut Helsingin vuotuinen keskilämpötila. Pilkkujakson keskipituus on keskimäärin 11 vuotta.

Vuosina 1645 - 1715 esiintyi ns. Maunderin minimi, jolloin oli pitkäaikainen lähes pilkuton jakso. Se aiheutti mm. jopa Thames-joen ja Hollannin jokien jäätymisen talvella.

Olen neljän lapsen isänä ja yhden isoisänä sitä mieltä, että olemme osaltamme kantamassa vastuuta tulevien sukupolvien hyvästä (paremmasta) elämästä. Sitä ei kuitenkaan saada aikaan ydinvoimaan tukeutumalla. Siitä Japani on nyt hirvittävä esimerkki. Niin hirvittävä, että se on vaiettu melkein kuoliaaksi Suomessa. Viimeistä lukua ei ole vielä siitä kirjoitettu. Toivottavasti siinä ei lue tarinaa koko pohjoisen pallonpuoliskon saastumisesta. Vaara siihen on olemassa.

Tänä päivänä Greenpeace on ainoa ympäristöjärjestöjärjestö, jossa katsotaan asioita omaa napaa ja intressiryhmiä pidemmälle.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #42

Jukka mikkolan kannattaisi vain soitella sitä pliisua new age musaa, eikä osaltaan levittää ilmasthömppää.

Pekka Hjeltin ja Habibullo Abdussamatovin väitteet olivat puhdasta roskaa.

http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/74345-motn-j...
http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/72769-uusi-m...

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola Vastaus kommenttiin #43

Hyvä ystävä. Ranskankielessä on sana un illuminé = päähänpinttymänsä valtaan joutunut. Sinulle on käynyt niin. Koeta nyt päästä siitä eroon. Uskon vilpittömästi, että Sinä onnistut.

Mitä musiikkiin tulee, niin olen kyllä vanha ”rautalangan” ystävä, mutta kyllä klassinenkin menettelee. Sibeliuksen musiikki kuuluu ehdottomiin suosikkeihin.

Rautalankaan liittyen tämäkin ilmastoasia on pitänyt vääntää ”rautalangasta”. Se ei vain tunnu menevän ”jakeluun”.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #44

http://www.skepticalscience.com/solar-cycle-length...

"Dokumentissa pääjohtaja Petteri Taalasin puheet herättävät ihmetystä."

Mot antoi hömppämaakareiile monen minuutin puheenvuorot ja Taalas pääsi esille parilla lauseella ikivanhasta dokumentista. Toisaalta on aika normaalia, etteivät tutkijat viitsi väitellä tieteestään kaiken maailman tallaajien kanssa.

MOT- ohjelmat ovat olleet Ylen suurin häpeäpilkku, tieteen pornoa pahimmillaan.

Ilpo Nuorula

Älkää nyt hyvätihmiset yrittäkö viedä Elseltä syyllisyyden tuntoa!

Else hei !

Ihan justiinnoin, me tarvitaan P I I S K A A !

Ihmisenä elämisestä meinaan !

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Ihmisen vaikutus tulee auringon vaikutuksen päälle ja määrää trendin. MOT on ilmastoasioissa jaellut hömppää. Hyvä että tuo roska on poistettu. Planeettoihin vertailu on harhaista.

http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/77722-ilmast...

http://www.skepticalscience.com/arg_aurinko_ja_ilm...

http://www.skepticalscience.com/global-warming-oth...

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Osassa 2 kertoo etevä tilastotieteilijä Pekka Hjelt, miten hän on soveltanut tilastomatematiikan viimeistä huutoa olevaa ARIMA- analyysiä Ilmatieteen laitoksen mittausaineistoon. Hän ei löydä sieltä minkäänlaista merkitsevää lämpenemistä.

Venäläinen aurinko- ja avaruustutkija Habibullo Abdussamatov väittää, että koetut ankarat talvet ovat vasta esimakua tulevasta. Olen itse seurannut Aurinkoa ja sen aktiivisuuden vaihteluja vuodesta 1989 lähtien. Viime vuosien kylmät ja lumiset talvet eivät tulleet minulle minään yllätyksinä. Odotin kylläkin ensimmäistä kylmää talvea tapahtuvaksi vuotta aikaisemmin.

Olemme ehkä matkalla kohti uutta Maunderin minimiä. ”Aika paljastaa totuuden”, kuten roomalainen valtiomies Seneca sanoi aikoinaan.

Käytän etevistä tiedemiehistä leikillisesti nimitystä ”24 tunnin miehet”. He ovat niin omistautuneet omalle alalleen, että he saattavat nähdä yöllä untakin tutkimuksistaan. Hjelt ja Abdussamatov kuuluvat ilmeisesti heihin.

Minuun eivät pure mitkään ”hölötykset”, vaan matematiikkaan perustuvat tosiasiat.

Linkki NASA:n sivuille, josta voi seurata päivittäin auringon pilkkuja ja aurinkotuulen voimakkuutta. Hiljaista on tällä hetkellä pilkkujen ja aurinkotuulen suhteen. Kova talvi on tulossa ensi talvena.

http://sohowww.nascom.nasa.gov/

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Hjelt on 8 vuotta eläkkeellä ollut tilastotieteen lehtori, valtiotieteilijä, joka ei ole julksissut tieteellisiä artikkeleita.

http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/72769-uusi-m...

Käyttäjän elseturunen kuva
Else Turunen

Hei! Itse selvitin tätä asiaa haastattelemalla taannoin Ilmatieteenlaitoksen erityistutkijaa ja tutkimuspäällikköä. He olivat tietoisia laajasti asian tutkimuksista. Eli kuten jo sanoin, auringossa on näitä aktiivisuusjaksoja ja tämä nyt tulossa oleva näkyy meillä näinä vuosina revontulina. Sitten saattaa tulla pidempi hiljaisempi vaihe, mutta tällä ei mitenkään voida selittää ilmastonmuutosta, mikä on pääosin ihmisen aiheuttamaa. Tosin olisi kyllä ihanaa uskoa pilkkumessiaaseen ja itsekin ensin siitä halusin toivoa ihmis- (ja eläin- ja kasvi-) kunnalle pelastusta. Mutta ei. Helppoa tietä ei ole. Tekstissäni on linkki, johon on koottu kaikkien merkittävien tutkimuslaitosten data ilmaston globaalista keskiarvolla tapahtuvasta lämpenemisestä. Samoin linkki, joka selittää ankaria talvia meillä. Toivoa sopii, ettei merten lämpeneminen muuta golf-virran käyttäytymistä. Sekään ei tietäisi meille lämpöä.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola Vastaus kommenttiin #48

Harrastuksiini kuuluu tähtitiede ja olen sen vuoksi ollut myös Auringosta kiinnostunut jo vuodesta 1989 lähtien. Auringon aktiivisuuden vaihteluilla on kiistaton merkitys ilmastoon. Tämä tulee esille ennen kaikkea pohjoisella pallonpuoliskolla ja Suomessa, koska Suomi on kuitenkin verraten lähellä pohjoista napa-aluetta. Suuret kuolonvuodet sisältyvät Maunderin minimiin.

Mitä harrastukseeni tulee, niin minulla on kaksi kaukoputkea. Isompi niistä on sen verran iso, että sen sisään voisi ryömiä vaikkapa päiväunille. Putki on kaksi metriä pitkä ja halkaisija on 60 cm.

Mitä Ilmatieteen laitokseen tulee, niin vanhaa sanontaa käyttäen ”kaikki ei ole aina sitä, miltä se näyttää”. Voin sanoa tämän 32 virkavuoden kokemuksella. Ilmatieteen laitos on silittänyt poliitikkoja ”myötäkarvaan” ja saanut sillä runsaasti rahaa toimintamenoihin ym. Toimitalo ei ole myöskään syntynyt tyhjästä. Rahaa tuntuu riittävän jopa muiden planeettojen tutkimiseen.
Ilmatieteen laitos on pysynyt onnistuneesti valtion tuottavuusohjelman ulkopuolella. Onko selitys hyvät yhteiskuntasuhteet vai ydinvoimaa puoltava ilmastotutkimus?

Mitä Aurinkoon tulee, niin kehotankin kirjoittajaa ottamaan yhteyttä Tähtitieteen laitokseen. Voin kokemuksesta kertoa, että sieltä löytyy myös näitä ”24 tunnin miehiä”.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Auringon_aktiivisuus

http://fi.wikipedia.org/wiki/Suuret_kuolonvuodet

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #54

Tähtitieteilijät ja fyysikot edustavat juuri niitä hönttejä yhden asian liikkeitä, jotka arrogantisti otta vat kantaa, mutta heiltä puuttuu kokonaisnäkemys ja sen mukana kaikki. Ja sitten kun on vain noiden alojen harrastaja ...

Toki aurinko on keskeinen tekijä ilmastonmuutoksessa, mutta ongelmst syntyvät ihmisen voimistamasta kasvihuoneilmiöstä.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

"Olemme ehkä matkalla kohti uutta Maunderin minimiä. ”Aika paljastaa totuuden”, kuten roomalainen valtiomies Seneca sanoi aikoinaan."

Tuosta ei ole ilmastomuutoksen pysäyttäjäksi. Vaikutus on maksimissaan luokkaan 0,5 astetta ja katoaa ihmisen aiheuttamaan ilmastonmuutokseen.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Timo Soini luottaa hömppämaakareihin enemmän kuin tieteeseen:

http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/47882-soini-...

Käyttäjän anjaseitakumpu kuva
Anja Seitakumpu

Hyvä, että tästä asiasta on tehty blogi ja näistä ilmasto asioista puhutaan.

Kaiken kiireen keskellä tulin tänne tuomaan muutaman linkin lisämausteeksi tähän ilmastokeskustelun soppakattilaan.

2012-09-21 17:25 VSK
Kemikalier, virus och tungmetaller sprutas ut över Sverige - av CIA och regeringen.
http://utomjordiskt.ifokus.se/discussions/505c86d5...
.

Swedish official admits toxic 'chemtrails' are real, not a wild conspiracy theory
Saturday, October 06, 2012 by: Jonathan Benson, staff writer
http://www.naturalnews.com/037451_chemtrails_consp...
.

Tuo alla oleva sivu aukeaa ainakin minun koneeltani hitaasti, mutta odottelu mielestäni kannattaa, sillä siinä on käsitelty tuota sään muuttamista pitemmältä aikajaksolta.

Atmospheric Geoengineering: Weather Manipulation, Contrails and Chemtrails
30 July 2010
http://www.globalresearch.ca/atmospheric-geoengine...
.

Käyttäjän mikkottaavitsainen kuva
Mikko Taavitsainen

Sään äärevöitymistä kyllä tutkitaan, mutta sellaista ei ole havaittu empiirisiin mittauksiin perustuen. Sään äärevöitymistä siis tapahtuu vain tietokonemalleissa, mutta sääasemat ja -satelliitit eivät normaalivaihtelusta poikkeavaa sellaista ole havainneet. Alppien alueelta on jopa tuore tutkimus asiasta: http://ilmastorealismia.blogspot.fi/2012/05/itaval....

Verotuksella, joka on vihreiden keskeisin keino torjua kuviteltua ilmastonmuutosta, ei muuten ole havaittu olevan vaikutusta ilmastoon. Samalla tavalla se vaihtelee kuin ennenkin.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Roskasaitin väärintulkintaa. Alpeilla tehtävistä mittauksista ei voi tehdä johtopäätöksiä koko Euroopam ilmastosta.

Käyttäjän jarmokanerva kuva
Jarmo Kanerva

Yritin tuossa arvioida virhemarginaalia 500 v lämpenemiselle, joka lienee jonkin arvion mukaan huimat 0,5 C.

Missä oli ne lämpömittarit 500 v sitten globaalisti ja mikä oli virhemarginaali ja kuka ne oli rakentanut ?

Kuka ja millaisella laitteistolla mittasi Euroopassa lämpötilaa 500 v sitten noin tarkasti ? Vaikkapa täällä nykyisellä pääkaupunkiseudulla herran wuonna 1512.

Katselin tuossa pölliä. Miten määritellään kesän keskilämpötila vuosilustosta 0,5 C tarkkuudella 500 v sitten tai esimerkiksi viime kesältä ? Ja mikä on virhemarginaali ? Tai pohjamutamittarilla ? Biologian mukaan vuosilustoihin vaikuttaa sateisyys, valoisuus, ravinteet, tuholaiset viereiset puut ja muu melkoisen paljon.

Herra Celsius (1701–1744) eli n. 300 v. sitten ja ymmärtääkseni lämpömittarit eivät olleet kovin tarkkoja tuona aikana ja hän vasta kehitti celsiusasteikon.

Voisiko olla mahdollista, että lämpötilasarjojen toleranssit ovat suuria ja tieto jopa epäluotettavaa ja nykyiset arviot olla arvioita ja tietokonemalleja, jotka on vedetty hatusta ?

Eikö ole aika epäluotettavaa ajaa kunnan, Suomen ja Euroopan asioita tuollaisen epävarman teorian pohjalta ?

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Et sitten selvittänyt mihin nuo tarkkuudet perustuvat, vaan levität omia ennakkoluulojasi... Kehuthan esittelyssäsi, että "osaan ottaa selvää" ...

Käyttäjän jarmokanerva kuva
Jarmo Kanerva

Tieteellisesti todistustaakka on kylläkin tiedon asettajalla. Jos tiedolla ei ole luotettavuutta, se voidaan sivuuttaa. Ei sitä voi käyttää tai siitä vetää johtopäätöksiä.

Ei sitä tarvitse edes vasta-argumentoida.
Ja - Kyllä osaan ja olenkin ottanut selvää.
Että mittaukset on vedetty puun kasvuista ja pohjamudasta. Ihan selvinpäin voi olla vaikea selittää 0,5 C mittaustarkkuutta. Erilaisia subjektiivisia arvioita tai teorioita on. Otetaan esimerkkinä vaikka purkillinen mutaa tänään tai koivuhalko. Eikä niitä mittareita ollut. Eikä tosin ollut kirjoitustaitoakaan kuin harvoilla.

Enkä ala uskomukselliseen väittelyyn.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #35

Tieteelliset julkaisut vastaavat sisällöstään vertaisarvioinnin kautta. Sinun heittosi ovat vain heittoja eivät muuta. Vertauksesi on lapsellinen.

Moneenko artikkeliin olet tutustunut?

Pasi Viertola

Fossiilisia hiilipäästöjä voidaan vähentää liikenteen osalta vielä paljon.

Maakaasu tuottaa 40% vähemmän hiilidioksidia, joten konkreettinen toimi voisi olla kaupunkibussien siirtyminen maa- ja/tai biokaasun käyttöön. Diesel-polttoaineen hiukkaspäästöt ovat vakavin liikenteen aiheuttama uhka ihmisten terveydelle. Maakaasusta pienhiukkasia ei synny.

Biopolttoaineet eivät tuota, ainakaan teoriassa, lainkaan fossiilisia hiilipäästöjä, joten niitä kannattaa edistää myös CO2-päästöjen takia. E85-polttoaineen käytön edistämisellä voidaan aloittaa ja ottaa myöhemmin mukaan metanoli, jota voidaan valmistaa myös maakaasusta.

Sähkö-, ladattavat hybridi- ja maakaasuautot pitää vapauttaa ylimääräisistä veroista.

Hiilivapaita huomattavia sähköntuotantomenetelmiä ei taida olla Suomessa enää kuin ydinvoima, joten kaikki hiilivoimalat kiinni ja ydinvoimaa tilalle.

Käyttäjän elseturunen kuva
Else Turunen

Kiitos asiallisesta ratkaisuehdotuksesta. Itse tukeutuisin tosin ydinvoimaan vain niin kauan kuin se on aivan välttämätöntä. Haluaisin tuulivoiman sääntelyn vapaammaksi, sillä VTT:n mukaan kapasiteettia vuodaan huomattavasti kasvattaa (lähemmäs 20% ilman ongelmia). Saksassa on myös tulossa käyttöön tekniikkaa, jolla tuulivoiman energiaa voidaan varastoida. Tarvitsemme hajautettua energiantuotantoa ja kannustimia ottaa käyttöön uusiutuvaa energiaa sekä energiaa säästäviä ratkaisuja.

Jorma Kassinen

Tänä syksynä ilmaston lämpeneminen aiheuttaa sateita ja lämpimiä kelejä?

Aiheuttiko se myös tuon viileän kesän?

Ensilumi kai menee tänäkin vuonna lämpenemisen piikkiin tulee se sitten loka- tai tammikuussa.
Samaa lämpenemistä ilmiselvästi todistaa jos sitä tulee 10 cm tai 2 metriä.
Yksi lämpenemisen merkki on myös jos lunta ei tule laisinkaan.

Ilmaston lämpenemistä ei edes tilastohuijareiden itsensä mukaan voi havaita yhtään mistään edes tarkalla lämpömittarilla.
Siihen nähden aika turha blogi taas kerran.

Käyttäjän elseturunen kuva
Else Turunen

Kiitos Lauri, kun toit täällä tiedefaktoja esiin - vaiikakin omaan retoriseen tyyliisi..

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #50

Joo. ei noiden kanssa jaksa enää olla asiallinen. Pitempää kaavaa haluville suosittelen kirjaa

http://www.amazon.com/Climate-Change-Denial-Heads-...

Toimituksen poiminnat

Sivut