Else Turunen Ajatuksia ja keskustelunavauksia arkipuuhista utopioihin.

Rakasta, iloitse ja kerää muistoja

Kyllä minä niin mieleltäni ilahduin kun kutitin vauvaa leuan alta. Se niin somasti kikatti ja heilutti käsiään. Siinä unohtuivat viime päivien harmittavat uutiset, maailman epäreiluus ja välinpitämättömyys.

Kunnioituksella Tuomas Kyröä kohtaan päätin ajatella hänen tapaansa - mutta positiivisesti. Aurinkokin on jo useana päivänä niin kauniisti paistanut ja pihapiirit taas täynnä elämää, että kyllä sitä pitää keväästä iloisin mielin nauttia.

Joka päivä olen niin mieleltäni ilahtunut, kun olen nähnyt keväisiä kukkia ja kuullut ihmisten arvostavan puhdasta ja ekologista ruokaa. Meidänkin alueelle ollaan perustamassa ruokapiiriä. Jippii!

Ilahduttavasti lähikauppani pakastealtaassa oli MSC-sertifioitua pakasteseitiä. Siitä sitten loihdin currytahnan ja kookoskerman kera thaimaalaista kalaa. Päälle ripottelin, ah niin ihanaa, tuoretta korianteria. Ei ole helppoa olla eettinen kalansyöjä. Lohtakin on niin montaa sorttia, että vähemmästäkin menee pää pyörälle. Entäs katkaravut – olivat päätyneet WWF:n listalle: punaiselle (trooppiset) ja keltaiselle (kylmien merien kaverit). Ja on niissä ehkä kemikaalejakin kun suodattavat lävitseen merivettä. Mistäköhän saisi vapaana kasvaneita puhtaassa vedessä eläneitä ja iloisesti lisääntyneitä rapuja?

Lähikauppa on muutenkin upea juttu. Perheen ruokaostokset hoituvat näppärästi ilman autoa eikä tarvitse miettiä etukäteen useamman päivän aterioita. Moni kauppa on myös laittanut pakastealtaisiinsa kannet ja jokunen kylmähyllyihin ovetkin. Sähköä säästyisi jopa 50%. Pitäneepä ehdottaa asiaa omalle lähikauppiaallekin uudemman kerran. Jos vaikka ilahtuisi sähkönsäästöideasta.

Kyllä minä ilahduin myös sappisaippuasta. Kokeilin tässä taannoin ekokaupausta ostamaani pyykinpesujauhetta. Puhdasta tuli, mutta tahrathan eivät lähde tavallisilla pesuaineillakaan. No, hieroin sitten sappisaippuaa pintyneeseen keltaiseen vauvankakkatahraan ja ihme ja kumma tahra oli pesukonepesun jälkeen kadonnut. Kyllä menneestä on hylätty varmasti monia hyviä konsteja ja korvattu ne kaikenmaailman kemikaaleilla, ihan turhaan.

Ilahduinpa tässä myös Tieteen ja Teknologian Vihreiden periaateohjelmasta. Sen verran selkeää ja järkevän oloista teksti oli. Tätä kohtaa jäin oikein miettimään: Öljyvarannot ovat rajalliset, ja tuotantohuippu on jo saavutettu tai saavutetaan lähiaikoina. Öljy on säästettävä erikoiskemikaalien tuottamista varten polttamisen sijaan. Vieroitus öljystä on aloitettava nyt.Ostin nimittäin juuri lapsille uudet hiekkaämpärit. Muovia tietenkin ja hinta vain pari euroa. Niin, että pitäisiköhän muoville jo pistää jonkinlainen haittavero? Tulisi vahdittua ämpäreitäkin tarkemmin. Etteivät vain unohdu toisten lasten leikkeihin.

Ja mieltäni aivan sykähdytti europarlamentaarikkojen Satu Hassi ja Sirpa Pietikäinen tekemä tutkintapyyntö EU:hun Talvivaarasta. Rohkeaa toimintaa yrittää saada muutoksia aikaan.

Liikunnasta nautin, kun pääsin tässä paukuttelemaan pistareita (pistehanskoja, nyrkkeilyä). Hiki virtasi ja endorfiinit jylläsivät. Nyt on niin ihanaa pyöräilläkin: antaa jalkojen rullata ja aistia tuulta. Pahimpaan ruuhka-aikaan ei onneksi tarvitse liikenteeseen lähteä. Sen verran huono ilmanlaatu täällä keskustan liepeillä on, mutta onneksi edes jotkut ovat tajunneet ongelman.

Olen tässä iloinnut myös hyvästä kulttuurista. Vaikka en sitä kauheasti ehdi kuluttaakaan. Tai oikeammin pitäisi puhua nauttimisesta. Politiikkaradion ohjelmat ahneudesta olivat mielenkiintoisia. Samoin löysin Kalle Haataisen ohjelman, mikä ilahdutti. Ja lähikirjastostani löysin ihan hyllystä Tuomas Vimman Raksan ja Rosa Liksomin Hytti nro 6:sen. Hieman ronskia teksti kyllä oli, mutta viihdyttäviä kirjoja molemmat. Ja näinpä haluan lukea -listani vähän lyheni. Ja kirjastossahan on onneksi sellainen varauspalvelu joka toimii netin kauttakin. Kuinka ilahduttavaa!

Kuuntelin tässä Spotifysta Saara Aaltoa. Ihan kylmät väreet nousivat, kun niin kauniisti hän lauloi Walking in the air. Pitäisi tytön saada levytyssopimus, ja Mikko Herrasen kanssa. Kyllä ostaisin levyt. Näin vappuna päätän ilahduttaa mieltäni fiilistelemällä Suomi-popilla: Kolmas nainen, Suurlähettiläät ja Eppu Normaali soimaan vaan ja kylmä huurteinen huulille. Mul on tästä asti aikaa.. :-)

Keski-ikäisyyskin on muuten hienoa. Ja niin paljon ihania ihmisiä ympärillä. Että niinpä vaan aurinkoisin mielin toivottelen

iloista vappua ja kevättä!

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Kyllä minä niin ilahduin, kun luin blogisi.

Hyvää vappua ja kevättä sinullekin.

Toimituksen poiminnat

Sivut