Else Turunen Ajatuksia ja keskustelunavauksia arkipuuhista utopioihin.

Kärjistämisen sietämätön helppous

Aktivisti, pilvilinnoja maalaileva hihhuli ja pahan mielen kylväjä vaiko aktiivinen ja osallistuva, moraalisen selkärangan omaava hyvän tulevaisuuden edistäjä? Asiat voi nähdä monella tavalla.

Ja kukapa ei tahtoisi olla jotakin mieltä. Nykymaailmassa on vain niin vaikea olla perustellusti jollakin kannalla. Silloinhan pitäisi yrittää ottaa asioista selvää. Ja se vie aikaa. Eikä luotettavaa monipuolista tietoa ole aina kaiken kansan saatavilla, ainakaan helposti. On vaivattomampaa kärjistää. Vaikkapa näin:

 • Jos haluat eroon ydinvoimasta, olet ydinvoimahihhuli, joka on valmis ajamaan teollisuuden pois Suomesta ja lakkauttamaan voimalat pikaisesti vaikka fossiilisia lisäämällä.
 • Jos taas et vaadi ydinvoimasta luopumista nyt ja heti, olet joistakin taatusti pahis.
 • Maahanmuuttajien kotoutumisen ongelmista keskusteleva on tietysti rasisti. Samoin maahanmuuttajataustaisiin kohdistuvista ennakkoluuloista ja syrjinnästä huolestunut on epärealistinen kaiken suvaitsija.
 • Jos pidät tärkeänä lisätyövoiman houkuttelua ja kotouttamista ulkomailta (vaikka ennemminkin kuin eläkeiän nostoa) olet taas ongelmien kylväjä. Jos taas katsot, että houkuttelussa on huomioitava, millä aloilla on oikeasti työvoiman tarvetta, olet rasisti mamuja kohtaan.
 • Jos koet tärkeäksi yli 50-vuotiaiden työttömien työllistämisen (tällä hetkellä kun heillekään ei kaikille ole töitä tarjolla), et varmaankaan katso tarpeeksi kauas tulevaisuuteen. Jos taas haluat turvata lapsillesi tulevaisuutta, katsot liian kauas. Tulevaisuus on epävarmaa ja mitäänhän ei voida koskaan täysin varmasti tieteellisesti todistaa...
 • Jos katsot, että tuulivoimaa pitää ilmastonmuutosuhan takia rakentaa myös niille tuulisille alueille, joilla sattuu lentämään uhanalaisia lintuja, et ole aito luonnonsuojelija.
 • Entäpä jos vastustat eläinten huonoa kohtelua ja täten turkistarhausta ja teollista eläintuontantoa? Olet jonkin sortin terroristi, joka tunkeutuu turkistarhoille ja sikaloihin paljastamaan lavastetun totuuden. Paheksut tietysti myös toisten lihansyöntiä.
 • Jos kannatat Portugalin-mallin mukaisten toimien sopivuuden selvittelyä Suomessakin ratkaisuvaihtoehtona kasvavaan huumeongelmaan, olet todennäköisesti huumemyönteinen hörhö.
 • Tietenkin kaikki haluavat, että poliisi saa konnat kiinni. Mutta jos satut kannattamaan rikosten panemista tärkeysjärjestykseen, silloin väheksyt tai jopa sallit prioriteettilistalla alhaisen tason rikkeet. Resurssien suuntaamisen tulee olla tehokasta, kunhan pienetkin resurssit suunnataan jatkuvasti kaikkialle - ainakin puheissa.
 • Jos kannatat autoilun kohtuullistamista silloin kun siihen on mahdollisuus, niin olet kieltämässä koko yksityisautoilun.
 • Jos kannatat verotuksen muokkaamista sellaiseksi, että saastuttamisesta joutuisi maksamaan ja vähäpäästöisyydestä saisi etuja, olet pahan mielen kylväjä ja köyhien kurjistaja. 
 • Jos taas vaadit, että teollisuuden on panostettava ympäristöystävällisiin ratkaisuihin, olet ajamassa koko teollisuutta ja työpaikkoja pois Suomesta.
 • Tähän liittyen saatat ajatella, että voisihan investoinnit ottaa välillä vaikka omistajien voittokertymästä, sen sijaan että kuritetaan työntekijöitä. Mutta sehän ei ole lainkaan markkinataloudessa kannattavaa. Olet tavallaan liian vasuri, mutta et kuitenkaan, koska olet siis ajamassa työpaikkoja pois.
 • Parhaita työntekijöitä (siellä johtoportaassa) taas olet ajamassa pois, jos et antaisi heille järjettömän suuria rahallisia etuuksia.
 • Jos halaut ennakoida ja ehkäistä ongelmia, sijoittaa nyt, jotta rahaa säästyisi muutaman vuoden päästä, et ymmärrä taloutta - taikka demokratiaa, jossa tuloksia on tultava vaalikaudessa.

 

Hmm. Onneksi maailmassa harva asia tapahtuu sormia napauttamalla. Ehditään vähän mietiskelläkin. Ja onneksi – vaikka kärjistäminen onkin kivaa – suurin osa ihmisistä pohtii eri näkökantoja ja ajattelee. Vaikka sitten olisikin eri mieltä.

 

Ajatusrikasta pääsiäisaikaa! :)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Ilkka Järvelä

Minusta tämä oli oikein hauska kirjoitus. Hyvää pääsiäistä Elselle. :)

Toimituksen poiminnat

Sivut